Man ska inte blanda kristendom och politik

Så snart kristdemokratisk politik kommer upp i media, blir det frågor om åsikter om äktenskap, aborter m.m. Politik ska styra landet och inte tvinga folk att ha dåligt samvete. Som kristen folkvald ledamot kan man rösta nej till förslag som går emot ens samvete. Har man majoriteten mot sig får man be Gud att ha tålamod med folket. I andra frågor än ovan nämnda kan kristna värderingar färga politiken, t.ex. rättsväsende och skolfrågor.

Kommentarer
Postat av: Jan Lampa

Öhh! är du allvarlig?

Svar: Javisst, vad tycker du att man ska göra?
Håkan Kero

2013-02-21 @ 17:06:13
Postat av: Jan Lampa

Vad jag tycker har mindre betydelse. Men vad säger Bibeln om hur vi ska göra i allt det vi gör här under solen? Svara på det så ska jag svara sen vad jag "tror".

Svar: Vad jag menar med att blanda politik o kristendom, är att politiken går ut på att kompromissa, ge och ta. Kristendom är inte kompromissernas konst. Att övertyga en ateist eller en ultraliberal kristligt sinnad om aborter eller homovigslar, är totalt omöjligt. Man kan bli ovänner för mindre. Som kristen får man inte smyga undan och fly debatten i dessa frågor, men man behöver inte trycka ner och göra en människa mindre värd för att hon/han inte är övertygad om Guds existens eller vill välja bibelord som just passar eget samvete.
Man ska säga vad man tror och lämna åt Gud uppgiften att väcka samvetet hos medmänniskan. Försöker man blanda kristendom och politik, så vill man ta samvetsväckandet i egna händer.
Håkan Kero

2013-02-21 @ 18:36:03
Postat av: André Bergström

Håkan Kero

Enligt min uppfattning skall politiken inte ersättas av kristendomen. Däremot kan kristendomen ligga i botten på politiskt tänkande. Man kan bygga politik på kristen grund. Samhället skulle sannolikt bli rättvisare och bättre med kristen tro i botten på politik!

– Kristen tro ger en stark grund för god samhällsbyggnad!

Svar: Jadå, som grund för hur man ska vara mot varandra, t.ex. gyllene regeln. Skulle den regeln få styra så kanske makthunger och egoism inte få dominera.
Håkan Kero

2013-02-22 @ 21:31:38
Postat av: Jan Lampa

Absolut ska vi inte blanda ihop kristendom och politik! Men att vi ska ha med kristendom i politiken är väl ändå en självklarhet?

Den dagen vi inte bekänner Herren Jesus, dåå känner icke han heller oss!

2013-02-23 @ 17:49:26
Postat av: André Bergström

Rent allmänt vill jag nämna följande vad gäller politik och religion. Det finns b.la en person vid namn Kjell O. Lejon, som är professor i religionsvetenskap, som uttrycker något mycket bra och tänkvärt!

Låt mig citera:
”Det skulle även kunna vara på sin plats att erkänna kristendomens positiva inverkan för såväl Sveriges som västvärldens framväxt och välstånd. Historien bekräftar tydligt detta faktum, vilket ger oss en tydlig och positiv signal även för vår framtida samhällsplanering. Istället för att separera religion och politik, och förvisa kristendomen från det offentliga rummet, behöver politiken den kristna värdegrunden och etiken som inspiration, kompass och vägledning.”

- Rubriken på detta inslag är ”Reinfeldts retorik förvirrad”
Läs gärna sammantaget på länken:
http://claphaminstitutet.se/2009/05/23/reinfeldts-retorik-forvirrad/

Svar: Jag ser inga problem med ha med kristendom i politiken och låta kristendomen inverka i samhällsutvecklingen. Detta är en del av anledningen som jag sympatiserar med Kristdemokraterna.
Många kristna värderingar är relativt enkla att fläta in i politiken, t.ex. gyllene regeln (Matt. 7:12), visa solidaritet med de fattiga, visa hänsyn till sina medmänniskor (både de som håller med en och de som tycker annat), du skall inte stjäla eller mörda o.s.v.

Men kommer vi till frågor om tillåtelse att gifta om sig (Mark. 6:18)(Joh. 4:18) eller fråga om homovigslar (Rom. 1:27), så blir det genast svårare.
Är det någon som har ett förslag på hur vi ska få ihop ett parti som vägrar kompromissa i bland annat dessa två saker?
Håkan Kero

2013-02-23 @ 23:42:08
Postat av: André Bergström

Mats Molén skriver också något verkligt betydelsefullt om politik och religion.

Läs gärna sammantaget på länken:
http://www.matsmolen.se/index.php?sida=21

2013-03-10 @ 23:31:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0