"Låt nöden fostra dem"

På bröllop sjunger man ofta en sång som börjar: "O gode Gud i himlen" I en av verserna sjunger man i en bön för brudparet att "låt nöden fostra dem". Det kan låta konstigt i mångas öron att man önskar nöd för brudparet, men det finns en djup erfarenhet hos den som diktat denna sång. Många äktenskap har räddats och blivit lyckligare då man gått igenom många prövningar.
 
Jag skulle vilja koppla denna bild till en kristens resa på väg till himmelen. Hur fostras vi för att komma närmare vår blivande himmelska brudgum? Jo även här är det nöden som fostrar bäst. Från början gäller det den som väcks i sitt otrostillstånd som vi ser i exemplet om den förlorade sonen.  "Men när han hade gjort slut på allt, kom en svår hungersnöd över det landet, och han började lida nöd."(Luk.15:14). Under vandringen som kristen på himlavägen lider den nya människan då köttet med hjälp av världen och djävulen tar överhanden i människan. När man med Andens hjälp med Guds ords stöd, upptäcker att man blivit lurad ut på svag is, d.v.s. hamnat i synd, så blir det nöd. Det blir nöd om den ödödliga själen, ska det bära eller brista denna gång? Man börjar ropa på hjälp. Denna nöd fostrar en kristen till att komma ännu närmare sin Frälsare. Stänger man däremot sina öron för Andens röst och vill man inte höra Guds ord, då finns en stor risk att man fortsätter längre ut på den svaga isen, utan att det blir nöd. Paulus skriver ju i 2.Kor.1 om den nyttiga bedrövelsen eller nöden för en kristen. T.o.m. hedningar kan hålla med om att det är lättast att njuta av hälsan, strax efter att man varit sjuk. Så är det också med syndens sjukdom som orsakar nöd och bedrövelse. Då allt har blivit förlåtet så finns orsak att tacka Gud.
 
 
 
 

Tacksamhet

Är du tacksam? Kanske en känslig fråga. De flesta kristna kommer nog att svara att i detta finns det bristfällighet. Vad är det som kan ge kraft till tacksamhet? Jo, då när man fått känna att man får något man precis just nu behöver allra mest. T.ex. när man har samvetskval och vill lägga bort det som tynger. Tänk vad bra att ha någon som man har förtroende för eller får träffa den man gjort ledsen. Där står eller sitter den som gärna vill vara präst i det heliga prästerskapet.(1.Petr.2:1-9). Där får du göra det som står i 1.Joh.1:9. Då får den andre gör det som står i Ef.4:32 och Kol.3:13, nämligen förlåta den andre. Jesus har ju själv sagt att vi skall förlåta varandra efter att Han lärt oss be Fader vår.(Matt.6:14-15) Detta är den största anledning till tacksamhet, nämligen att vi inte behöver bära syndabördor. Vilken stor tröst att få höra med egna öron att synderna är förlåtna i Jesu namn och kraft av Hans blod.(Kol.1:20).
 
Tacksamhet borde sedan ge näring till givmildhet. Tänk att du fått så mycket av Gud, borde du inte då känna lust att dela med dig av det du fått. Särskilt när du fått det av nåd, d.v.s. utan att prestera något. Det enda du gjort är att byta dina synder, tillkortakommanden och brister mot förlåtelse som bereder dig plats i himmelen och ett evigt liv. De mest fantastiska är att ju mer du delar med dig av det du fått, desto mer glädje blir det för dig ifall andra tar emot det du delar med dig av. I praktiken är det att du vill bjuda andra att komma till kyrkor och bönhus för att höra Guds ord, du vill att andra ska få det du fått. Det är endast genom Guds ord som tron kan skänkas till en människa. 
 
I det timliga livet får du ju mindre själv om du delar med dig av t.ex. en påse godis, men i Guds rike är det precis tvärtom. Delad glädje är dubbel glädje. Vi har verkligen orsak att be Gud om att Han påminner oss att vara tacksamma och att Han påminner oss att dela med oss. Det finns tyvärr så enormt starka krafter som vill hindra oss till detta, nämligen via själarnas fiende djävulen. Han vill inte att vi ska varken vara tacksamma eller dela med oss. Djävulens bästa knep är att få oss att minska på kontakten med Guds ord. Han säger att det är bättre med en predikan än två, läsa bibeln varannan dag än varje dag eller en värdslig sång istället för psalmer och sions sånger. Nästa steg är att göra kontakten med Guds ord glesare och glesare. Snart får han oss otacksamma och då delar vi inte med oss. Se där, då kan djävulen fira ytterligare en seger. 
 
Låt oss därför uppmana varandra att flitigt umgås med Guds ord genom lyssnande, läsande och med hjälp av att sjunga Herren till ära.(Kol.3:16, Ef.5:19)

Finns det änglar?

Visste du att du är en ängel? Jodå, ifall du är troende och bekänner dig vara en kristen, så är du en ängel när du besöker eller kontaktar en annan kristen. I Hebr.13:2 läser vi att vi får änglar på besök om vi tar emot gäster. Hur ska vänner och bekanta kunna få gäster om inte du far till dom och besöker dem? Hur skulle den slagne mannen fått hjälp om inte den barmhärtige samariten, som var lik en ängel, hade stannat på Jerikovägen?
 
Många gånger säger man att han eller hon har blivit så osynlig på sammankomsterna i bönhus och kyrkor. Man har sett och hört att personen väljer andra vänner och andra samlingplatser där Guds ord saknas. Hur är det? Har du varit och hälsat på hos denne? Har du stannat vid "Jerikovägen", eller gick du förbi? Känner du igen dig i prästen eller leviten? Känns det jobbigt att fråga varför personen inte varit i kyrkan eller bönhuset?
 
Tänk att just du har fått allt timligt såväl som andligt som gåva av Gud. Du har fått höra att Jesus har lidit, dött och uppstått just för att du ska få dina synder förlåtna. Du har fått höra att Jesus farit upp till himmelen just för att du ska få en plats i himmelen. Tänk vilken kärlek du har fått känna från din himmelske Fader. Tänk att du ska få ärva så mycket utan att prestera någonting. Inte kan man väl bli egoist när man fått så mycket och känner sig totalt ovärdig att få så mycket. Det borde väl sprudla av kärlek mot andra hos dig när ditt hjärtas bägare flödar över.
 
Just du kan vara en ängel för sådana som inte har det så lätt som kristna. Många gånger lever ungdomarna, som vuxit upp i kristna hem, i ett osäkert tillstånd vid en viss ålder. Man har kanske inte riktigt förstått vad det innebär att vara kristen. De kanske känner sig inlåsta och tvingade till något de själva inte känner sig bekväma i. Man förstår inte som ung att det pågår en inre kamp mellan den gamla och nya människan. Ungdomarna luras att endast tänka sig leva just idag och njuta av stunden. Djävulen vill få dom att inte tänka på konsekvenserna för resten av livet och evigheten.
 
Du kan knäppa dina händer och be Gud att han gör dig till ett redskap i Hans hand. Du som är ung kan vara en ängel som tillfälligt lämnar alla dina kompisar och går och frågar hur det står till med honom eller henne som inte har lika lust att följa med dit de kristna är på väg. Som äldre kan du vara en ängel eller som den barmhärtige samariten vilken stannar när han ser någon vara sårad vid sidan av vägen.
 
 

RSS 2.0