Olika perspektiv

Jag hade den exklusiva förmånen att under förra veckoslutet, få följa med min morbror Erling Välivaara på en missionsresa i Ryssland. Vi besökte församlingarna i Murmansk och Kandalaksja. I Murmansk har man under många år firat sina Gudstjänster i ombyggda lägenheter. I många ryssars ögon firas riktiga Gudstjänster i en kyrkobyggnad och sektmöten i en lägenhet. Det har visst hänt att nyfikna inte kommit till Gudstjänsten då lokalen såg sektaktig ut.
 
Nu håller de på att bygga en ordinär kyrkobyggnad som ska rymma betydligt fler än de får plats med i dag. Trots den nuvarande lokalens beskaffenhet i Murmansk så var vi ändå ca 40-45 personer i alla åldrar där kl. elva på söndagsförmiddagen. Förutom Högmässogudstjänsten hade vi flera Gudstjänster på äldreboende m.m.
 
Allt som missionärerna från väckelsen besöker i Murmansk med omnejd, organiseras ekonomiskt via Ingermanländska kyrkan. De har inte så mycket ekonomiska resurser och de söker hjälp från olika håll för att bland annat finansiera kyrkbygget i Murmansk. Du och jag kan också hjälpa till. Här i Pajala har man öppnat ett stödkonto på Handelsbanken där vi kan dela med oss av våra resurser till verksamheten i Murmansk. Clearing nr 6216 Konto nr 795 454 368. 
 
Jag kan inte låta bli att delge läsarna vad de ryska Gudstjänstbesökarna fick höra förra veckan. Ni som hört Erling predika känner igen detta.
Vi människor placerar ofta de dåliga människorna (rövaren på korset med flera) långt nere på en upprätt stående måttstock. De goda människorna (moder Teresa med flera) placerar vi högt opp. Oss själv placerar vi oftast mitt på måttstocken. När Gud kommer så ser han oss människor i ett annat perspektiv. Han vrider måttstocken till liggande läge, alla, rövaren, moder Teresa och jag själv hamnar alla på samma nivå. Hur då? undrar man. Jo, när Gud sände sin Son Jesus Kristus och erbjöd försoning för den som ångrar och tror, så blev de alla lika mycket värda inför Gud. Alla som här i livet valt att följa Jesus kommer att ha samma försvarare på den yttersta dagen. Och alla anses av Gud som skuldfria när Han ser oss genom sin älskade Son. Han, Jesus som lidit det straff vi borde lidit, dött och begravdes där vi borde varit. Var det färdigt med detta? Nej, Jesus uppstod också från döden, för att vi ska vara evigt rättfärdiga. Det är genom Jesu uppståndelse vi är födda på nytt till ett levande hopp.(1.Petr.1:3)
 
 

En glädjens dag

I kväll hade vi årsmöte i Sattajärvi bönhus. Till församlingens nya predikanter utsågs Magnus Sundqvist och Sven-Erik Olsen. Vi är glada och tacksamma för att Gud har omsorg om de sina och sänder arbetare till sin åker. Jag ber er kära läsare att komma ihåg dessa två i era förböner.

Frestelse

Varför skulle jag nu göra så mycket ont och synda mot Gud? Orden kommer från Josef då han blev frestad genom att Potifars hustru ville bedriva hor med honom.(1.Mos.39:9)
 
Idag firar vi första söndagen i fastan och där är frestelsen i centrum för dagens texter. Med anledning av detta så passar det bra att minnas Josef en sådan här dag. Tänk att han var i Potifars hus, utan kristna föräldrar, utan kristna syskon, utan kristna grannar och utan kristna vänner från församlingen. Det fanns ingen som såg vad han gjorde, han hade alla möjligheter att göra vad hans kött ville, utan att någon kunde se eller få reda på vad han gjorde. Tänk att han var ett ensamt Guds barn i ett främmande land, där var det aldrig bön eller gudstjänster, där var det aldrig söndagsskola eller sångafton med psalmer och sions sånger. Föreställ dig själv i denna situation och den för ditt kött bästa sysselsättning erbjuds dig. Enligt Guds ord är denna sysselsättning synd mot Gud. Allting är perfekt serverat och ingen ser dig.
 
Detta var just vad som hände Josef där i Potifars hus. Och då ser han Gud för sina ögon. Den Gud som han fått höra och läsa om i sitt barndomshem, den Gud som han fått höra om på gudstjänsterna i hembyns bönhus, kyrka eller kapell och den Gud som han sjungt om tillsammans med familj och vänner. Han hade fått höra, läsa och sjunga om Guds kärlek och löften till dem som följer Hans vilja. Han hade fått höra om löftet till Adam och Eva att Jesus skulle födas, lida och dö till försoning för våra synder. Han hade fått höra vittnesbörd om Enoks vandring och hans himmelfärd. Han hade genom Guds ords predikan fått en innerlig kärlek till den Gud som älskade honom mest. Det är just därför Josef kan säga dessa ord: Varför skulle jag nu göra så mycket ont och synda mot Gud?
 
Jesus säger ju själv åt djävulen då Han frestas att göra bröd av stenar; Människan lever inte endast av bröd, utan av vart och ett ord som kommer från Guds mun. Där kommer svaret på hur Josef kunde överleva som Guds barn i Egypten, hans andliga föda var Guds ord som han sparat som reskost under sin ensamhet i Egypten.
 
Om jag och du känner att det är så svårt att motstå frestelsen att göra det djävulen, världen och vårt eget kött vill få oss att se, höra och göra, så har vi inget annat att stärka vår tro med än GUDS ORD. 

Krigslarm

Åter igen har dramatiska rubriker i media målat hot om krig i vår närhet. Vi kan idag se 100 år tillbaka med två världskrig och flera mindre väpnade konflikter mellan länder eller mellan folkslag i samma land.
 
Vad säger bibeln, jo Jesus säger själv att "när ni hör om krig eller rykten om krig, var inte bedrövade, ty det måste hända, men det är inte slut strax efter det." (Mark 13:7) Som kristna och Guds barn behöver vi alltså inte bli oroliga som de som inte tror och inte har något hopp om Jesu andra ankomst. Man kan höra och känna oron hos journalister och politiker när de ska beskriva det som händer. Har man Jesus i sitt hjärta och den helige Ande som tröstare och ledsagare genom livet, behöver man endast lyssna till Jesus när han uppmanar dig och mig att vaka. (Mark.13:33-37) Vi har att se till så vi vandrar som de kloka och förståndiga jungfrurna och har trons olja med oss. Då är vi redo att möta vår himmelske Brudgum med brinnande lampor när han kommer för att hämta sin brud för att fira det himmelska bröllopet.
 
Hur håller vi oss vakande? Jo genom att i tron flitigt läsa och lyssna till Guds ord. Där ser vi hur vägen går till himmelen, där får vi läsa och höra hur Jesus lidit och dött i vårt ställe och uppstått från döden för att vi ska vara rättfärdiga och inte behöva vara rädda för krig eller död. Vi får fortsätta att fasta från Egyptens köttgrytor och istället dricka ur vattnet som kommer ur Kristus-klippan. Det är att fira fastetiden på ett rätt sätt. Till detta hjälpe oss Gud.

Fastetider

Det finns en bibeltext som passar när som helst under kyrkoåret, och det är Joh.3:16-18. Jag och du får läsa den personligen och då ändrar vi lite i texten. Läs högt för dig själv.
 
Ty så älskade Gud mig, att Han utgav sin ende Son på det att jag som tror på Honom, inte ska förgås utan få evigt liv. Ty inte har Gud sänt Sin Son till mig för att Han skall döma mig, utan för att jag skall bli salig genom Honom. Jag som tror på Honom blir inte dömd, men den som inte tror han är redan dömd, eftersom han inte trodde i Guds ende Sons namn.
 
Detta (även läst som det står skrivet) om något är en text om Guds kärleks väg som vi har som rubrik för Fastlagsöndagen. Den blir inte bättre om vi har en lång utläggning av texten. Bara att säga ja och amen.

RSS 2.0