Frestelse

Varför skulle jag nu göra så mycket ont och synda mot Gud? Orden kommer från Josef då han blev frestad genom att Potifars hustru ville bedriva hor med honom.(1.Mos.39:9)
 
Idag firar vi första söndagen i fastan och där är frestelsen i centrum för dagens texter. Med anledning av detta så passar det bra att minnas Josef en sådan här dag. Tänk att han var i Potifars hus, utan kristna föräldrar, utan kristna syskon, utan kristna grannar och utan kristna vänner från församlingen. Det fanns ingen som såg vad han gjorde, han hade alla möjligheter att göra vad hans kött ville, utan att någon kunde se eller få reda på vad han gjorde. Tänk att han var ett ensamt Guds barn i ett främmande land, där var det aldrig bön eller gudstjänster, där var det aldrig söndagsskola eller sångafton med psalmer och sions sånger. Föreställ dig själv i denna situation och den för ditt kött bästa sysselsättning erbjuds dig. Enligt Guds ord är denna sysselsättning synd mot Gud. Allting är perfekt serverat och ingen ser dig.
 
Detta var just vad som hände Josef där i Potifars hus. Och då ser han Gud för sina ögon. Den Gud som han fått höra och läsa om i sitt barndomshem, den Gud som han fått höra om på gudstjänsterna i hembyns bönhus, kyrka eller kapell och den Gud som han sjungt om tillsammans med familj och vänner. Han hade fått höra, läsa och sjunga om Guds kärlek och löften till dem som följer Hans vilja. Han hade fått höra om löftet till Adam och Eva att Jesus skulle födas, lida och dö till försoning för våra synder. Han hade fått höra vittnesbörd om Enoks vandring och hans himmelfärd. Han hade genom Guds ords predikan fått en innerlig kärlek till den Gud som älskade honom mest. Det är just därför Josef kan säga dessa ord: Varför skulle jag nu göra så mycket ont och synda mot Gud?
 
Jesus säger ju själv åt djävulen då Han frestas att göra bröd av stenar; Människan lever inte endast av bröd, utan av vart och ett ord som kommer från Guds mun. Där kommer svaret på hur Josef kunde överleva som Guds barn i Egypten, hans andliga föda var Guds ord som han sparat som reskost under sin ensamhet i Egypten.
 
Om jag och du känner att det är så svårt att motstå frestelsen att göra det djävulen, världen och vårt eget kött vill få oss att se, höra och göra, så har vi inget annat att stärka vår tro med än GUDS ORD. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0