Att göra bättring

Det var ett tag sedan jag skrev, men nu får det vara nog med uppehåll.
 
Om du idag går på gatan i en stor svensk stad och gör en undersökning bland alla du möter, där du frågar vad "att göra bättring" betyder, så får du säkert många "jag vet inte" svar.
 
Hur ska man som van bönhus- / kyrkobesökare förklara vad bättringsgörande betyder? Med dagens språkbruk kan man lätt uppfatta det som att man ska bli en bättre människa. Jag kom att tänka på det när jag läser Jesaja bok, kapitel 55. Här finns ju bibeln till hjälp för att förklara ordet bättring. I vers 6 står det "sök Herren medan man kan hitta Honom, kalla på Honom när Han är nära." Detta är ju det första viktiga steget, man söker något som man inte har, annars behöver man inte söka. Nu kommer nästa steg i vers 7 "Den ogudaktige ska överge sin väg och syndaren sina tankar och omvända sig till Herren." Bättring är alltså inte bara att omvända sig, utan det är också att upphöra sin färd på fel väg och inte ha synd mot Gud i sina tankar. Med andra ord, människan ångrar sina synder. Till slut kommer nästa steg när Gud förbarmar sig över syndaren och hos Gud finns mycket förlåtelse. Johannes skriver i sitt första brev vers 9 att "Men om vi bekänner våra synder, är Han trofast och rättvis att Han förlåter oss synderna och renar oss från all orättfärdighet." Den synliga delen av bättringen kommer i viljan att få höra försoningens predikan.
 
I Romarbrevet 10 får vi lära oss att tron kommer av predikan och predikan genom Guds ord. Här ser vi att Paulus lär det samma som vi läser i Jesaja 55. I vers 3 står det "Hör så får er själ leva". Det kan alltså inte ske någonting utan att Guds ord predikas. Ett praktiskt exempel ser vi i Apg 10:43-44, Petrus predikade om syndernas förlåtelse genom Jesu namn och då föll den Helige Ande över dem som hörde. 
 
Sammanfattningsvis kan vi dra slutsatsen att människan måste höra ordet för att kunna väckas ur syndasömnen. Under ordet väcks ångern över sina synder. Detta leder till viljan att bekänna och få höra vittnesbördet om sina synders förlåtelse. Detta sker utan människans kraft, detta är helt och hållet Guds verk. Gud fyller inte ett halvfullt glas som innehåller något eget, Han ger sin nåd till den som är helt tom i sig själv, likt den ångrande rövaren på korset.
 

RSS 2.0