Att göra bättring

Det var ett tag sedan jag skrev, men nu får det vara nog med uppehåll.
 
Om du idag går på gatan i en stor svensk stad och gör en undersökning bland alla du möter, där du frågar vad "att göra bättring" betyder, så får du säkert många "jag vet inte" svar.
 
Hur ska man som van bönhus- / kyrkobesökare förklara vad bättringsgörande betyder? Med dagens språkbruk kan man lätt uppfatta det som att man ska bli en bättre människa. Jag kom att tänka på det när jag läser Jesaja bok, kapitel 55. Här finns ju bibeln till hjälp för att förklara ordet bättring. I vers 6 står det "sök Herren medan man kan hitta Honom, kalla på Honom när Han är nära." Detta är ju det första viktiga steget, man söker något som man inte har, annars behöver man inte söka. Nu kommer nästa steg i vers 7 "Den ogudaktige ska överge sin väg och syndaren sina tankar och omvända sig till Herren." Bättring är alltså inte bara att omvända sig, utan det är också att upphöra sin färd på fel väg och inte ha synd mot Gud i sina tankar. Med andra ord, människan ångrar sina synder. Till slut kommer nästa steg när Gud förbarmar sig över syndaren och hos Gud finns mycket förlåtelse. Johannes skriver i sitt första brev vers 9 att "Men om vi bekänner våra synder, är Han trofast och rättvis att Han förlåter oss synderna och renar oss från all orättfärdighet." Den synliga delen av bättringen kommer i viljan att få höra försoningens predikan.
 
I Romarbrevet 10 får vi lära oss att tron kommer av predikan och predikan genom Guds ord. Här ser vi att Paulus lär det samma som vi läser i Jesaja 55. I vers 3 står det "Hör så får er själ leva". Det kan alltså inte ske någonting utan att Guds ord predikas. Ett praktiskt exempel ser vi i Apg 10:43-44, Petrus predikade om syndernas förlåtelse genom Jesu namn och då föll den Helige Ande över dem som hörde. 
 
Sammanfattningsvis kan vi dra slutsatsen att människan måste höra ordet för att kunna väckas ur syndasömnen. Under ordet väcks ångern över sina synder. Detta leder till viljan att bekänna och få höra vittnesbördet om sina synders förlåtelse. Detta sker utan människans kraft, detta är helt och hållet Guds verk. Gud fyller inte ett halvfullt glas som innehåller något eget, Han ger sin nåd till den som är helt tom i sig själv, likt den ångrande rövaren på korset.
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

vi behöver inte fara ner i djupet ej heller upp i höjden för att få syndernas förlåtelse utan förlåtelsen finns i kristi församling här nere på jorden, här får vi på kristi befallnng predika åt varandra att synderna förlåts i jesu namn och blod, när vi tigger om nåd och förlåtelse ,då gör vi bättring

Svar: Vi ser i Matt 18 att det inte räcker. Tjänaren bad att få tiotusen punds skulden efterskänkt och fick det. Men inte blev han kristen, vi ser ju vad han gjorde med sin medtjänare. Därför ska man inte kalla enbart tiggandet om nåd och förlåtelse som bättringsgörandet.
Håkan Kero

2014-08-31 @ 20:16:32
Postat av: Anonym

Kan du förklara lite djupare rom 10:17?
Förstår inte fullt ut vad det betyder.

Svar: Den helige Ande kommer endast till den som tror. I Apg 10:34-46 ser vi Rom 10:17 i praktiken.
Håkan Kero

2014-09-02 @ 10:09:01
Postat av: Anonym


Bättring är ett sinnets förändring gällande synd och Gud, som resulterar i att man vänder från synd till Gud.
Man lämnar bort synden och kommer till Gud

Bättring handlar om att lämna ett syndigt leverne, det är ju inte bättring om man ber om förlåtelse för något men aldrig upphör med den synden.

Svar: Precis vad jag menade.
Håkan Kero

2014-09-02 @ 10:57:39
Postat av: Hej

Ge gärna exempel på där lärjungarna eller folk i bibeln predikar synderna förlåtna till varandra. Finns det inte exempel där dom också bekänner inför Gud sin synd?

Svar: Läs Matt 3. Inte tror jag att Johannes var tyst när folk kom och bekände sina synder innan han döpte dem. Den ångrande rövaren på korset får vara ett exempel för oss alla.
Håkan Kero

2014-09-02 @ 11:03:31
Postat av: Anonym

för Gud skall vi bekänna alla synder ,jämväl dem som vi inte känner ,så står det i katekesen men för biktfadern skall vi bekänna de synder som vi vet av och förnimmer i hjärtat (orden från en gammal katekes

2014-09-04 @ 19:25:32
Postat av: Hej

Det där med att man måste höra ordet. Utesluter du då såna som väcks genom att läsa ordet?
Tänker tex på många som i fängelser börjat läsa bibeln och blivit väckta. Ordet är ju levande, att läsa och ta till sig, är ju att höra på vad Gud genom bibelns författare vill säga oss.
För att kunna tro på något, måste man ju ha något att tro på. Så för att kunna tro på Jesus, måste man åtminstone veta något om han. Man måste på något sätt få ta del av evangelium. Så tron kommer av att höra till det ord som givits oss i bibeln.
Eller tänker jag helt galet nu?

Svar: Man ska aldrig begränsa det som Gud vill. Om det inte i ordet står tydligt att läsning inte leder till tro så ska människan inte begränsa enligt egna uppfattningar. Det står dock desto mer om predikan och hörandet. Den etiopiske kamreren eller hovmannen fick inte hjälp av att läsa, utan Filippus fick vägleda honom till tron med en predikan.
Håkan Kero

2014-09-10 @ 23:16:50
Postat av: Anonym

om jag bekänner mina synder för en biktfader ,ångrar mina felsteg,ber om förlåtelse,då är mina synder förlåtna inför Gud i himmelen,då har jag gjort bättring och då dör jag salig,så har vi blivit lärda,ingen förståndskristendom behövs blandas in

Svar: Jag kommer tillbaka till detta i ett kommande inlägg.
Håkan Kero

2014-09-11 @ 17:47:38
Postat av: JanneL

Hördu Anonym: Tänk tanken att du blivit lärd fel. Hur ska du veta eller ta reda på vad som är sanning? Sluta yra om förståndskristendom! Är så in i själen trött på fullständigt huvudlösa uttalanden om saker som rör Bibelns ord och hur vi ska förhålla oss till dom.

Du får inte studera vidare i skola/utbildning om du inte läser på och lär dig. Du får inte köra bil och få förtroendet att köra bil om du inte går i bilskola och lär dig köra bil. Du får inte komma in i himlen om du inte lär dig känna Herren Jesus och hans verk och vad vi har för uppgift här. Detta kan vi bara få genom det talade och lästa/Bibelns ord, men framför allt genom en personlig tro och för att få en personlig tro måste vi själva studera/läsa skrifterna. Vi måste ha kunskapen att skilja på gott och ont och lära känna Herren Jesus, det kan vi inte gissa oss till. Det kan vi bara få genom kunskap om Han vår tro tillägnas.

Sen spelar det ingen roll hur mycket vi biktar oss om vi inte ber om förlåtelse för vår synd och vänder om från det onda vi gjort. Så vi inte gång på gång faller i samma sak. Vad har vi då lärt oss? Nu blir vi inte felfria och inte kan falla i samma synd, men vi måste med andens kraft strida mot synden och inte bara "lägga" bort den gång på gång.

2014-09-12 @ 12:30:05
Postat av: Thomas Ahlskog

Man kan ju också tänka på missionsbefallningen, tex
Vad Lukas skriver.
"Att bättring till syndernas förlåtelse i hans Namn skulle predikas bland alla folk,Med början i Jerusalem.

2014-09-15 @ 10:51:10
Postat av: Anonym

tro kommer av predikan och predikan i kraft av kristi ord. Jag har suttit i kyrkor och bönehus i åratal och blivit undervisad och det har svarat ja och amen i hjärtat, hört om hur en mänska kommer in i Guds rike för en som står utanför. Vi som är barndomskristna behöver två våra fötter, det betyder att vi gör bättring från våra felsteg och ber gud hjälpa oss så att vi inte faller i samma synder gång på gång. Det bodde en gammal man i våra trakter som Gud inte gett så mycket förstånd i jordiska ting men när det blev på tal om andliga ting då var han klar i kristendomen. du Janne inte skall vi väl börja tvivla på att vi blivit fel lärt, nej det står skrivet :Förbliv du vid det som du blivit lärt och som du fått visshet om ,du vet ju av vilka du lärt det .god fortsättning på den blodiga kyrkovägen, amen från min sida

2014-09-16 @ 17:34:23
Postat av: Hej

Rom 10:17, säger i engelska översättningar, tron kommer av åhöran/hörande. Det kan vara lite missvisande att bara säga att tron kommer av predikan. Snarare är det djupare än så,tron kommer när Guds levande ord når vårt inre, när det når vårt hjärta och där får krossa vårt stenhjärta.

Ingen får tro av att bara sitta på en predikan och höra ordet. Det är ju våran inre människa som måste lyssna till ordet, ta emot det levande ordet.

Därför menar jag att tron även kan komma av att läsa ordet, som ju är predikat av apostlarna. Dvs man läser ordet och lyssnar med hjärtat till det.

Icke att ringakta ett av människor predikat ord. Men eftersom Guds ord är levande så kan vi även få tro av att läsa.

Nu vet jag inte om ni uteslöt den möjligheten, men ville iaf tillägga det.

Tycker det är att begränsa Guds levande ord, om man säger att den bara kan verka tro om någon annan människa predikar det åt dig. Däremot är det kanske det effektivaste sättet, men ja tror inte det är det enda













Svar: Känns bra det du skriver
Håkan Kero

2014-09-19 @ 13:34:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0