Åtta saligheter

Fick lyssna till Laestadius predikan över Matt.5:1-12 idag på Alla helgons dag. När man varje år vid denna tid får läsa och höra dessa åtta saligheter räknas upp, så försöker man känna igen sig på åtminstone en av dem. Laestadius skriver att "Den som vill bli salig måste erfara och genomgå alla dessa". Jaha, hur ska det gå nu gå för mig? Jag som hade hoppats finna en som något så när passar in på mig.
 
Den första saligheten, andliga fattigdomen måste erfaras genom att inte ha något själv att komma med. Gud kan inte fylla ett redan fullt glas. Därför ska all egen rättfärdighet bort och då uppstår andlig fattigdom.
 
Den andra saligheten, bedrövelsen måste erfaras genom att man i Guds ords ljus upptäcker hur stor syndare man är. Då blir man bedrövad och söker tröst i nåden.
 
Den tredje saligheten, saktmodigheten kan erfaras när Gud fått bryta ner högmodet.
 
Den fjärde saligheten, hungern efter rättfärdighet kan först erfaras när man inte har någon egen rättfärdighet. Man står där med sin obetalbara tiotusen punds skuld och tigger om sin Herres tålamod.
 
Den femte saligheten, barmhärtigheten kan erfaras när man har Jesus i hjärtat. Jesus har man i hjärtat genom tron på Gud. Jesus säger ju att vi ska vara barmhärtiga så som vår Fader är.
 
Den sjätte saligheten, rent hjärta kan man erfara då man genom Jesu blod trott sina synder förlåtna. Det enda som renar från synden är Kristi blod. Så fick Johannes beskrivet den stora skaran i vita fotsida kläder. (Upp.7:14)
 
Den sjunde saligheten, fridsamheten kan erfaras när man själv fått erfara nåden som ger samvetsfriden. Gud har älskat oss först och då kan vi älska vår nästa. Endast genom Guds frid kan vi stifta frid med varandra.
 
Den åttonde saligheten, förföljelsen kan erfaras när man inte sparar på Guds ord. Ett exempel är Johannes döparen som miste sitt huvud då han inte sparade på Guds ord inför Herodes. Stefanus är ett annat exempel. Är man tyst så får man ingen förföljelse. 
 
Slutsatsen blir att salig blir man blott av nåd och inte av egen kraft, inte ens en minsta tråd av eget ska finnas i den rättfärdighetsklädnad som du och jag ska bära i den skaran som Johannes fick se i dagens episteltext.
 
Känns det omöjligt för egen del? Tro då  i Jesu namn och i Hans dyrt till jorden utrunna försoningsblod alla synder, tvivel och tillkortakommanden förlåtna.

Kommentarer
Postat av: Per-Eric Simma

Den texten har man hört många ggr, men det varierer på en punkt.
Vissa hävdar att saligheterna ska komma i just den ordningen, andra verkar tycka att det räcker att de kan hittas.
Vad tror du?

Svar: Som jag försöker beskriva det i min sammanfattning så är det inte fråga om att saligheterna ska komma i en viss ordning, utan de ska finnas där i samklang med varandra, de hör ihop som en kristens kännetecken.

Man kan säga att det är ett åtta fingrars ackord. Det kommer att låta falskt om en saknas.

Det är nog så Laestadius tänkt då han skriver att man måste genomgå och erfara alla åtta saligheter
Håkan Kero

2013-11-04 @ 21:48:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0